Alice Griffith Housing

Blocks 1, 2 and 4
  • IMG_5349
  • Alice Griffith
  • Alice Griffith Courtyard 2
Location
San Francisco
Contract
$155 million
Architect
Principle Architect: Torti Gallas & Partners - Associate Architects: AE3 Partners and BDE Architecture
Owner
Owner: McCormack Baron Salazar - Master Developer: Lennar Urban Division

Project Summary

Alice Griffith is an existing 256-unit public housing development owned and managed by the San Francisco Housing Authority. It is redeveloped into 504 units of multifamily, mixed-income housing (i.e., 256 replacement public housing units and 248 affordable units) on seven blocks. The seven blocks are located on parts of the existing site and also on vacant land adjacent to the current public housing. The development will include a management/leasing office, community facilities, on-site (structured) parking, tot lots and green space.

A joint venture project with Baines Group Inc., phases I and II (Blocks 2 and 4) consists of 93 units and 91 units, respectively, for a total of 184. Block 1 consists of 122 apartment units over a concrete at grade parking structure. Each block consists of apartment units over a concrete at grade parking structure. The units consist of one, two and three bedroom units in four stories over a podium, three and four bedroom townhouses, and units fronting the parking structure facing the street. Each building has a courtyard on top of the podium (2nd level) and community space.

The Alice Griffith HOPE SF Redevelopment Project is a mixed-income community with a diverse range of housing types. It serves as a link between the overall larger Hunters Point Shipyard / Candlestick Point development and the surrounding Bayview area. Per the initial Hunters Point Shipyard / Candlestick Point Master Plan, most of the steep grades that created additional barriers to pedestrian and vehicular traffic will be re-graded. The new Alice Griffith community was planned around a centrally located community park that extends the length of the new development. The site was occupied during construction.