Recology Integrated Materials Recovery Facility

Location
San Francisco, CA
Completion
July 2003
Schedule
12 months
Contract
$7,003,033
Architect
GEZ Architect Engineers
Owner
Recology

Recology Integrated Materials Recovery Facility

Key to the Conservation of the Environment.

Project Summary

In 2000, the San Francisco Board of Supervisors set a formidable goal: To recycle 75 percent of all landfill waste by 2010. At the close of 2002, San Francisco was converting 52% of its landfill waste. The June 2003 opening of the City’s only Integrated Material Recovery Facility (IMRF) helped in reaching the City’s goal. Today more than 75 percent of all landfill waste is being converted in San Francisco.

Nibbi Brothers was proud to have contributed to Recology’s new integrated Material Recovery Facility (iMRF), which houses all operations of this complex, innovative recycling facility. A single sorting line was already located at the site, and in order to increase capacity Recology determined that a second sorting line and enclosed structure was needed. The 45,000 square-foot steel frame building was erected over the existing sort line and allows enough space to house a second state-of-the-art sorting line. These two sorting lines expedite the separation and recycling of all usable waste that comes out of San Francisco. Other features of the iMRF include an organic waste separator and a wood recyclable hopper. The organic waste, collected from 1,500 restaurants and households in San Francisco, is used to make compost, which is then sold to area farms, nurseries and vineyards. The wood hopper diverts wood products before they are taken to another site for processing. These operations are all part of the state’s goal of recycling 75 percent of the garbage that would otherwise end up in landfill. This project included challenging site conditions. The site is on a sloped hill which had to be cleared and graded. Nibbi Brothers cut into the rocky hillside and then excavated approximately 12 feet of T-footing before forming and pouring a 3-ft. thick, 30-ft. high concrete retaining wall. In addition to providing support for the facility, the retaining wall allowed Recology to double the size of their usable building pad.